Çfarë është fenomeni bullying?

Pse disa hiqen si «të fortë» me të tjerët? Kush bëhet më tepër shënjestër? Ç’mund të bësh nëse të bien në qafë? Pyetësori !!! Përgjigjet e pyetësorit ! Ngacmimi nga «të fortët» ose fenomeni bullying nuk është gjë e vogël. Sipas një studimi më tepër se 40% e vetëvrasjeve te të rinjtë duket se vijnë nga këto ngacmime. 1. Çfarë është fenomeni bullying? Këtu nuk futen vetëm sulmet fizike. Mund të përfshihen edhe rastet e mëposhtme. Sulmet me fjalë. «Vajzat mund të tregohen brutale në të folur, —thotë Selina 20-vjeçare.…

Komento dicka rreth kesaj teme

Lexo Postimin

Qasja e grabitqarëve ndaj fëmijëve

Anonimiteti i internetit ofron maskim të përkryer për një grabitqar me përvojë për të vepruar. Njohuria e grabitqarëve mbi temat e caktuara të adoleshentëve është po aq e saktë sa aftësia e për të folur zhargonin që adoleshentët e përdorin gjatë komunikimit të tyre në internet. Në jetën e përditshme (offline) pedofilët zakonisht kanë vepruar në izolim (të vetmuar). Kurrë më parë pedofilët nuk kanë pasur mundësi të komunikojnë më lirshëm dhe në mënyrë të drejtpërdrejtë me njëri-tjetrin sesa që tani mund ta bëjnë përmes internetit. Komunikimi i tyre në…

Komento dicka rreth kesaj teme

Lexo Postimin

Çfarë është Cyber dhuna (Ngacmimi përmes internetit)?

Të shkuara janë ditët kur në shtëpi një fëmijë ishte larg nga ngacmimet në shesh lojërash ose në lagje. Interneti është një shesh lojërash i ri dhe është gjithmonë i hapur. Nxënësit me njohuri të përdorimit të internetit tani shfrytëzojnë atë për të ngacmuar shokët e tyre duke përdorur një metodë të re ngacmimi – Sajberdhunën, i cili bëhet me paramendim dhe shkakton dëm të përsëritur (dmth. ngacmime, poshtërime, apo kërcënime me tekst ose fotografi) që shkaktohen nëpërmjet internetit, teknologjive interaktive ose telefonave mobil. Fëmijët që janë viktimë e sajberdhunës…

Komento dicka rreth kesaj teme

Lexo Postimin

Pornografia

Pornografia është bërë gjithnjë e më  e arritshme, dhe në dispozicion të lirë, dhe kjo është një nga kërcënimet më të mëdha për sigurinë e fëmijëve tanë online. Sot, çdo fëmijë ka qasje të pakufizuar në internet është vetëm një klik larg që të shikojë, qëllimisht ose aksidentalisht, materiale seksuale online, nga pornografia e të rriturve, materialet verbale që përshkruajnë aktet grafike seksuale, orgjitë, brutalitetin, dhe dhunën. Edhe materiali që përshkruan abuzimin seksual aktual të një fëmije (pornografinë e fëmijëve), që gjendet vetëm në tregun e zi, është në dispozicion…

Komento dicka rreth kesaj teme

Lexo Postimin

Disa shenja qe tregojne se femija juaj eshte ne rrezik ne internet

Interneti është bërë pjesë e pandashme e jetës sonë, e të rriturve dhe fëmijëve. Interneti ka revolucionarizuar jetën e njerëzve, duke ofruar pakufi shumë informata, njohuri dhe përmbajtje argëtuese, si për rriturit, ashtu edhe për të fëmijët. Mirëpo, ekziston një numër i madh i rreziqeve potenciale që rrezikojnë privatësinë dhe sigurinë e shfrytëzuesve të tij, veçanërisht privatësinë dhe sigurinë e fëmijëve, adoleshentëve  dhe familjeve të tyre. Në moshën dixhitale, çdo fëmijë është vetëm një klik larg nga pornografia e turpshme, grabitqarët, dhe kërcënimet e reja – cyber dhuna dhe ‘sexting’…

Komento dicka rreth kesaj teme

Lexo Postimin

Argetimi ne internet

Argëtimi Përdorimi i internetit është bërë shumë argëtues duke ju mbajtur në kontakt me miqtë dhe familjen tuaj. Ekzistojnë shumë mënyra dhe aplikacione në internet për të bërë biseda ndër të cilat janë: mesazhe të menjëhershme (instant messenger), dhoma diskutimi (chat rooms), lojëra në internet, rrjete sociale dhe shkrime në faqet e mendimeve në internet (blogs). Gjithashtu përdorimi i telefonit celular është bërë shumë i përhapur ku tani mund të bëni shumë gjëra në telefon që nuk keni mundur t’i bënit më parë. Shumë gjëra zbavitëse mund të bëhen në…

Komento dicka rreth kesaj teme

Lexo Postimin

Roli i prinderve ne lidhje me femijet dhe internetin

Për të qenë të sigurt se fëmijët përdorin internetin në mënyrë të duhur, prindërit duhet të: Edukojnë fëmijët në lidhje me përdorimin e përgjegjshëm të teknologjisë, duke inkurajuar ata që të përdorin njohuritë dhe instinktin e tyre për të qenë të sigurt gjatë përdorimit të internetit. Qëndrojnë në gatishmëri për t’u përfshirë, angazhuar në aktivitet online së bashku me fëmijët e tyre, pasi që angazhimi i prindërve ka një efekt të fuqishëm mbi përvojën e fëmijëve të tyre, duke promovuar sjelljet pozitive. Lexojnë së bashku me fëmijët tyre kushtet e…

Komento dicka rreth kesaj teme

Lexo Postimin

Si t’u ofroni fëmijëve tuaj përdorim të sigurt të internetit?

Prindërit duhet: të marrin parasysh se ekzistojnë  faqe të internetit me përmbajtje të pa përshtatshme për fëmijët; të kuptojnë aftësitë dhe njohuritë e fëmijëve të tyre për përdorim të internetit; të kuptojnë se sa janë gjasat që prindi mund të zvogëlojë rreziqet para se të vendos se cili vend (ambient) është i përshtatshëm për përdorimin e internetit nga fëmijët e tyre. Interneti ka potencial të madh si një mjet për zhvillimin dhe fuqizimin e fëmijëve dhe të rinjve, si dhe për t’i ndihmuar ata në gjetjen e gjërave për nevojat…

Komento dicka rreth kesaj teme

Lexo Postimin

Rreziqet potenciale nga perdorimi i internetit

Ritmi i shpejtë i zhvillimit të teknologjisë dhe mënyra në të cilën të rinjtë janë aftësuar për përdorimin e kësaj teknologjie vazhdojnë të s­dojnë sigurinë e fëmijëve në internet. Rreziqet nga përdorimi i internetit rriten sa më shumë që fëmijët ­llojnë t’i përmirësojnë shkathtësitë për përdorimin e pajisjeve të teknologjisë informative. Në ketë mënyrë ata krijojnë një lloj pavarësie e cila nxit  zbulimin dhe gjetjen e mjeteve dhe mënyrave për qasje në faqe të internetit që kanë përmbajtje të papërshtatshme për moshën e tyre. Në përgjithësi, por jo vetëm këto,…

Komento dicka rreth kesaj teme

Lexo Postimin

Rreziqet ne Internet

Sikurse në botën reale edhe Interneti paraqet rreziqe të cilat fëmija juaj duhet t’i dijë. Ngacmimi virtual Ngacmimi virtual i referohet ngacmimit me anë të përdorimit të internetit ose të teknologjisë. Pasi që teknologjia përdoret çdo kund, fëmijët mund të jenë viktimë e ngacmimit virtual si në shkollë po ashtu edhe në shtëpi. Nganjëherë është e vështirë të identifikohen ngacmuesit pasi që ata mund të fshehin numrin dhe emailin apo të postojnë gjëra në Interneti si anonimë. Ky lloj i ngacmimit mund të evidencohet pasi që ju mund të ruani…

Komento dicka rreth kesaj teme

Lexo Postimin